U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Veel gestelde vragen

  

 

 

-           Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een lichte tijdelijke balseming van het lichaam. Dit betekent dat de vloeistof die in het lichaam wordt gebracht maar een tijdelijke werking heeft. In het begin ligt alles stil en heel langzaam zal de vloeistof zijn werking verliezen en het natuurlijke proces zijn gang gaan.
Het is een nieuwe keuze die gevraagd wordt bij een regelgesprek over de uitvaart.
Na de vraag:
Begraven of cremeren?
Opbaren in een uitvaartcentrum of thuis?
Zal de vraag opbaren met koeling of zonder koeling gesteld worden.

 De kans dat de (zichtbare)opbaring goed verloopt, wordt door een lichte balseming aanzienlijk groter.


Ziet iemand er weer levensecht uit na een lichte balseming?

Nee, er zal altijd een verandering te zien zijn net zoals bij de koeling.
Na een lichte balseming is er wel een verbetering van het ingevallen gelaat en handen.
Die zullen weer vorm terugkrijgen. 


Kan iedereen in aanmerking komen voor de lichte balseming/thanatopraxie?

Vroeger was het alleen toegestaan om de 4 uitzonderingsgroepen te balsemen. Het gaat hier om de permanente balseming.
Het koniklijk huis en mensen die ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld zijn 2 van die uitzonderingen.
De lichte balseming is door een wijziging in de wet op de lijkbezorging nu voor iedereen toegestaan.
Het verschil zit hem in de concentratie vloeistof. De behandeling verder is precies hetzelfde als de permanente balseming.
Je kan dus zeggen dat deze Koninklijke behandeling nu voor iedereen is.
 

-          Mag de familie erbij aanwezig zijn?

Dit is een keuze van de balsemer. De 1 vindt het geen probleem om de behandeling uit te voeren met familie erbij terwijl de ander ervoor kiest om de behandeling alleen uit te voeren zonder familie. Dit moet even nagevraagd worden bij de balsemer die u benaderd hebt. Er zijn geen wettelijke bezwaren voor het niet toelaten van familie bij de behandeling.

 

Wanneer moet de behandeling plaatsvinden?

 Een behandeling hoeft niet onmiddellijk plaats te vinden na overlijden. Beter is zelfs om het lichaam even met rust te laten en de behandeling een aantal uren of zelfs een dag later uit te voeren.
Er hoeft dan niet gekoeld te worden of andere maatregelen genomen worden in de tussentijd.

 

Mede door de lichte balseming later uit te voeren is het nu voor  de nabestaande mogelijk om even een moment van rust te nemen na een overlijden. Niet gelijk mensen over de vloer en in de hectiek van het regelen te stappen.

 

-          Waar kan de behandeling plaatsvinden?

De behandeling kan plaatsvinden in een uitvaartcentrum, mortuarium, thanatorium.

Maar ook op een thuislocatie.

 

-          Door wie mag de behandeling uitgevoerd worden?

 Door een gediplomeerd thanatopracteur/balsemer. Er zijn verscheidene opleidingen en lijsten waar u namen van gediplomeerde balsemer kunt vinden. Niet alle balsemers staan geregistreerd maar zijn wel zeker gediplomeerd. Vraag altijd even hoeveel en hoelang de balsemer het beroep uitoefent en of deze genoeg ervaring heeft.

 

-          Moet je bij zwaardere mensen na de balseming nog koelen?

 Bij zwaardere mensen is het niet nodig om extra te koelen. Koeling heeft na een lichte balseming geen toegevoegde waarde en zou alleen maar een extra kostenpost zijn.
Als de thanatopracteur/balsemer niet helemaal zeker is van het goed verlopen van de lichte balseming zal hij/zij ervoor kunnen kiezen om een extra koeling te adviseren.

 

-          Kan de lichte balseming ook nog als iemand van de Intensive Care afkomt en veel vocht heeft?

 Ook in het geval van veel vocht na opname op de IC is het mogelijk om de lichte balseming goed uit te voeren.
Er kan een extra vloeistof worden toegevoegd die het vocht iets kan indrogen.

 

-          Is lichte balseming na orgaandonatie nog mogelijk?

 Na orgaandonatie is lichte balseming nog heel goed mogelijk. De behandeling is iets anders als de ‘gewone ’balseming en kan daarom niet op een thuislocatie plaatsvinden. Het resultaat is wel hetzelfde.

Uitzondering is de oogdonatie. Als alleen de oogdonatie is uitgevoerd kan de behandeling nog wel gewoon op een thuislocatie plaatsvinden.

 

-          Is lichte balseming na obductie nog mogelijk?

 Net zoals na een orgaandonatie is de behandeling nog heel goed uit te voeren na obductie. De behandeling kan dan niet op een thuislocatie uitgevoerd worden.
Na een obductie is het lichaam geopend en zijn er invloeden van buitenaf in het lichaam gekomen. Dit kan voor een versnelde achteruitgang zorgen. Hier is een lichte balseming aan te raden. De behandeling gaat anders dan bij een 'gewone' lichte balseming maar het resultaat zal veelal hetzelfde zijn. Er hoeft dan ook niet gekoeld te worden.

 

-          Kan lichte balseming ook bij kinderen?

 Een lichte balseming kan ook toegepast worden bij kinderen. Juist door het minder koude en enge karakter van de overledene is het voor ouders, broertjes, zusjes oma’s en opa’s enz. veelal fijner om in een warme sfeer afscheid te nemen van een kindje. In veel gevallen is het kindje soepel en kan het ook nog tussentijds opgepakt worden, wat voor veel ouders een toegevoegde waarde heeft in het afscheid nemen.

 

-          Blijft het lichaam 10 dagen mooi en onveranderd?

      Er kan nooit een garantie afgegeven worden over het verloop van een opbaring na lichte balseming. Wel heeft het ons door de jaren en opgedane ervaring geleerd dat de kans dat een opbaring voor langere tijd zonder problemen verloopt aanzienlijk groter is dan bij gebruik van een koeling. Na een aantal dagen zal in de meeste gevallen het lichaam wat grauwer en droger worden. Een langzame achteruitgang is dan te zien. Echter veel langzamer dan bij gebruik van een koeling

 

-          Moet de ruimte gekoeld worden?

 Na een lichte balseming is de buiten  -en of binnen temperatuur geen enkele belemmering meer voor een opbaring. In de winter hoeft de verwarming niet uit maar mag op de normale stand worden gezet. Een open haard of houtkachel mag gewoon branden in de ruimte waar de opbaring plaatsvindt. Ook warme buitentemperaturen zijn geen belemmering meer. De ruimte hoeft niet extra gekoeld te worden en als er in een warme serre opgebaard moet worden is dit geen enkel probleem.

 

Zijn de producten afbreekbaar?

 De meeste vloeistoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het is wel raadzaam even bij de thanatopracteur na te vragen welke vloeistoffen hij of zij  gebruikt. Vooral de holtevloeistof kan een hoge concentratie formaldehyde  bevatten. Als er een formaldehydevrije vloeistof voor holtevloeistof wordt gebruikt is het zelfs toegestaan om te begraven op natuurbegraafplaatsen.

 

-          Wat wordt er gedaan met de vloeistoffen die uit het lichaam gehaald worden?

 Hier zijn geen richtlijnen of wettelijke regels voor. Even navragen wat de thanatopracteur ermee doet. In de meeste gevallen zal hij/zij deze opvangen in cans en meenemen en af laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf die het samen met ander ziekenhuisafval in verbrandingsovens vernietigd.

 

-          Wat zijn de voor en nadelen van de lichte balseming?

 Voor en/of nadelen zijn voor iedereen persoonlijk. Wat voor de één een voordeel is kan voor de ander een nadeel zijn. Net zoals begraven of cremeren is dit ook een keuze. Na een goede informatie kan iedereen zelf beslissen wat voor hen de nadelen of voordelen zijn.

 

-          Als er besloten is om de behandeling de volgende dag uit te voeren moet het lichaam dan gekoeld worden tot de behandeling plaatsvind?

 Als de lichaamsconditie ‘gewoon ’is hoeft er niet gekoeld te worden. Een koeling die in verbinding staat met het lichaam kan zelfs nadelig werken voor de behandeling. In sommige gevallen is de rug dan bevroren wat de doorvoer van de vloeistof kan bemoeilijken.

 

-          Als een opbaring niet goed gaat is er lichte balseming da nog mogelijk?

 In veel gevallen is het nog mogelijk om de behandeling uit te voeren. Dit altijd in overleg.

 

-          Kun je buiten in een prieeltje/buiten opbaren?

 Na een lichte balseming is het lichaam niet meer zo aantrekkelijk voor ongedierte als een lichaam wat niet gebalsemd is. Het is wel aan te raden, als er niemand in de buurt is, een klamboe of voile over het lichaam te doen, maar het is geen probleem om iemand buiten op te baren.

 

-          Moet iemand op z’n rug liggen bij een opbaring?

 Als er wordt opgebaard op een koeling is het noodzakelijk dat het gedeelte van het lichaam waar de organen zitten goed gekoeld worden. Dit is in veel gevallen alleen maar mogelijk door de rug op de koeling te leggen. Na een lichte balseming is koeling overbodig en is het dan ook niet meer noodzakelijk om iemand per se op zijn of haar rug op te baren.

 

-          Is balsemen iemand insmeren met een crème of lotion?

 Vroeger in de tijd van de Egyptenaren werden de mensen ingesmeerd met een conserverende crème. Wat de meeste mensen dan vergeten is dat het lichaam ook geopend werd en de organen in potten (canopen genaamd) naast het lichaam werd gezet. Door de jaren heen is de techniek veranderd en wordt de lichte balseming verricht d.m.v. een invasieve handeling.

 

-          Wat kost een lichte balseming?

 Een lichte balseming zal niet veel meer of minder kosten dan wanneer er voor een opbaring met koeling is besloten.

 

De prijzen variëren per balsemer maar de prijs ligt veelal tussen de €450,00 - €600,00.

Basis behandeling lichte balseming

Deze bestaat uit:

•             Desinfecteren.

•             Injecteren met vloeistof.

•             Behandeling van de holten en mond.

•             Afwerking zoals mond hechten (indien gewenst), dichtmaken van de incisies.

•             Incl. laatste verzorging met of zonder familie. (indien gewenst)

•             Make-up/camouflage/air-brush.(indien gewenst)

•             Event. wonden behandeling/eenvoudige reconstructie.

•             Incl. benodigde materialen en apparatuur.

•             Incl. afvoer van restmaterialen.

•             Incl. reiskosten naar behandellocatie.

 

Als er voor een koeling wordt gekozen bestaat deze uit:

.              huur voor koeling en plaatsen van de koeling

En dan komen er nog kosten bij voor de controles en de laatste verzorging.

 

-          Zit de lichte balseming in de verzekering?

 Als er een kapitaalverzekering is mag er zelf gekozen worden hoe deze gebruikt wordt en zullen de kosten vergoed worden.


Voor uitleg en meer informatie nodig ik u graag uit om contact met mij  op te nemen voor informatie en/of een vrijblijvende afspraak.